ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
...a sluníčko :-). Proběhlo podzimní soustředění o-mladiny z Valašské oblasti. Níže čtěte rekapitulaci našeho počínání.

Z celkového počtu 29 svěřenců se zúčastnilo rovných 20 žáků. Mnozí dorostenci a junioři tentokrát z nejrůznějších důvodů chyběli a podle mě je to dost škoda. Akce byla na stránkách TSM avizována dlouho dopředu a v podobných terénech nemáme možnost běhat každý den...

  • První mapový trénink jsme kvůli zpoždění vlaku ze Zlína posunuli, takže dopoledne jsme bez mapy a bez občanky, vyběhli do Pivnice. Na druhé straně vesnice nás čekala skalnatá rokle, kde jsme si užili stísněnosti (někteří víc) v úzkých skalních chodbách, občas museli vynaložit trochu síly a obratnosti při překonávání skalních výstupů či popadaných stromů. Pěkný zážitek a v tomto případě vynechaného mapáče rozhodně nelituji. V případě mladších svěřenců šlo o poctivou vytrvalost.
  • S mapou jsme tedy vyběhli až v pátek odpoledne. Prvním tréninkem byl kombotech, při kterém jsme volným tempem procvičovali základní navigační techniky - běh na směr a vnímání vrstevnic. Bylo citelné, že prostor byl zmapovaný před 14 lety, některé prvky navigace se však s časem nemění ani na staré mapě a to byly právě procvičované techniky, jejichž zvládnutí je pro efektnivní navigaci podstatné. Mapy - T1, T2, T3.
  • Zbylé fáze jsme běželi na novější mapě, kde před 2 lety proběhly závody ŽB-Č. Také další trénink se nesl v procvičovacím duchu. Smyslem druhého kombotechu bylo tentokrát pečlivé čtení mapy, vnímání skalnatých útvarů, hledání unikátních tvarů pro efektivní odbočení z linie skalních srázů a pečlivé dočtení situace v dohledávkách. V tomto smyslu jsou SI výsledky z Micro-O zavádějící, úkolem bylo především orazit správnou kontrolu, komu se to povedlo, úkol splnil. Naopak měřený fičák byl tentokrát protikladem procvičovaného - úkolem závodníků bylo provedení rychlého orienťáku (pro starší platilo bez buzoly). Tak trochu oproštěné od stereotypu mapového soustředění, ale ani na této trati se některým nepodařilo oběhnout trať bez chyby. Ani jednoduchou trať nesmíme podcenit. Mapy - T1, T2, T3, všechny kontroly; výsledky, mezičasy Micro-O, výsledky fičáku (meřeno ručně).
  • Následoval měřený middle. Tratě vedly nejčlenitějšími skalnatýmu oblastmi v Maštalích, takže byly samozřejmě zaměřené na navigaci ve skalách, kde eliminuje chyby pouze informovaný pohyb (rozuměj navigační plánování). Mapy - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy.
  • Poslední fází byly farstované úseky, při kterých jsme měli do praxe převést vše dosud natrénované v závodním rytmu a navíc v kontaktu se soupeři. Fyzicky nejnáročnější trénink dal všem pořádně do těla a musím všechny pochválit za snahu. Nejmladší svěřenci běželi stejnou cvičnou trať. Mapy - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy (u farst si závodníci vyměňovaly mapy, takže jen formou scorelaufu).

Doufám, že soustředění poskytlo nějakou inspiraci, co můžeme zlepšit ve svém o-výkonu. Nejbližší příležitosti máme hned v následných 2 týdnech při podzimních bojích o medaile. Díky všem za účast, Evžovi, Haňuli, Dáši, Rademu a Bahňákovi za pomoc při organizaci. Podobné akce mají v naší přípravě smysl a budeme se snažit organizovat další, třeba jen formou víkendovky.