ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Proběhlo již třetí soustředění členů TSM/SCM Valašsko v roce 2017, tentokrát v krásném prostředí drsných Hostýnských vrchů.

Ne, nebyli jsme na dvou místech, nicméně naše zázemí penzionu Bílý kůň nespadá do katastru obce Rusava, ale Vlčková... Bez zajímavosti není, že na obecní úřad do Vlčkové musí paní domácí po povolené silnici ujet 33 km, mimo jiné přes Rusavu :-).

Na místě nás čekal drsný kopcovitý terén a na naše poměry zajímavé kamenité pasáže, kde jsme místo rytmického běhu spíše klopítali. Poznali jsme, že běhání v podobném terénu už není pro každého a kdo chce uspět i v podobně náročném prostředí, musí s tím v tréninku počítat. Proto je dobré občas běhat terénem mimo cesty, vybíhat prudké kopce a překonávat nepříjemně zarostlé paseky...

NOČÁK

První seznámení s terénem ještě nevyužilo nejzajímavější partie lesa. I tak nám daly některé kontroly zabrat... Nočák by nás měl učit pečlivosti a naprosto jisté navigace. Kdo si věří, běhá přímější postupy mimo cesty, prakticky jen podle buzoly, tady se také daly využít hrubé vrstevnice... Mapy - T1, T2, T3

MIDDLE

Trénink proběhl ve stejné části lesa jako včera, jen se za denního světla ztížily dohledávky a přibylo kamenů. Trochu starší mapa už nebyla 100% jistá v porostech, proto je potřeba víc hlídat buzolu, zaměřit se na neměnné prvky navigace - vrstevnice a směry a výrazné záchytné body (skály, velké kameny...). Starší kluci nastoupili do práce o pár desítek minut dřív, aby ještě mohli stínovat mladší závodníky a podělit se o své zkušenosti. Mapy - T1, T2, T2c, T3 - výsledky, mezičasy.

KOMBOTECH

Běželi jsme ve volném pořadí 2 okruhy. Na kamenitém okruhu jsme museli dočítat jednotlivé kameny a jejich vztah k ostatním (např. jaký okraj většího celku,...), zaměřit se na správný odběh od kontroly. Vrstevnicový okruh proběhl v nepříliš členitém reliéfu, takže závodníci museli vnímat nejen jednotivé hrubé tvary, ale také relativní výškové poměry. To znamená, že si v lese uvědomujeme, zdali musíme  na postupu stoupat, klesat (a jak moc) či traverzovat, což může být z hlediska navigace mnohdy praktičtější než dočítání jiných informací - zvlášť na mapách z laserscanových dat. Mapy - T1, T2, T3 - výsledky (kameny), mezičasy.

LONG

V neděli nás čekala opravdová výzva. Zpočátku trochu middlovatější začátek tratí, pak delší už "klasičtější" postupy, na kterých bylo možné vybírat s více možných variant. Jsem rád, že neobvykle náročný trénink všichni zdárně dokončili (i holky v T1, kterým bylo zkrácení tréninku doporučeno...) a otestovali tak svou houževnatost. Mapy - T1, T2, T3 - výsledky, mezičasy.

Příjemné zázemí penzionu Bílý kůň a ještě dobře fungující mapa mě utvrzují, že v tomto rozvojovém terénu jsme neběhali naposled. Škoda jen, že nás opět klidně mohlo být i 2 x víc... Dík všem zúčastněným za váš morál a dík Evžovi a Kukátkovi za vydatnou pomoc :-). Další společnou akcí bude velikonoční soustředění na legendární Závoře, mezitím některé čeká lékařské vyšetření v Mohelnici... tak ještě potrénujte. Závody se blíží.

  • pár fotek z cíle longu