ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Stejně jako v minulých letech jsme na velikonoční soustředění vyrazili do inspirativních terénů, tentokrát na severovýchod Čech v terénech JWOC 2013.
 
Paralelně proběhlo soustředění SCD na Suchém (report zde), kterého se zúčastnila také hrstka dorostenek. Trochu škoda, protože na stejném místě proběhne červencová akademie a dorostu tentokrát patřila legendární Závora...
 
Po příjezdu jsme se vydali do lesa na seznamovací okruhy. Trénink sloužil k prvnímu osahání terénu, určování objektů podle pro nás netypicky generalizované mapy, řešení některých typických situací - náběh shora, seběh šikmo svahem, dohledávka v kamenném poli, náročný travers, přebeh přes horizont. Abychom předešli chybám, musíme tato situace vnímat a řešit co nejbezpečněji - zvýšit pozornost práci s buzolou, záměrně lehce uhnout ze směru (abych měl v kolečku lepší povědomí o relativní poloze), vyhledávat unikátní záchytné body (někde třeba výrazné stromy, jindy údolíčko), číst vrstevnice, nabíhat na výrazné linie... Mapy - O1, O2, O3, O4.
 
V pátek jsme do tréninku vletěli naplno. Čekal nás middle v nejkamenitější části Závory, kde se odehrála podstatná část stejné disciplíny při JWOC. Takže podobné situace jako včera, jen kamenů přibylo a k nim se přidaly obrovské balvany, které mohly docela dobře fungovat coby záchytné majáky. Mapy - T1, T2; výsledky, mezičasy.
 
Odpoledne jsme vyrazili do typově naprosto odlišného terénu, pro nás dost běžného, kde jsme procvičovali navigační techniky. Kombotech tentokrát obsahoval hada bez vrstevnic, takže jsme se museli spolehnout opravdu hlavně na směry a odběhy podle buzoly, další částí byla měřený vrstevnicový okruh a pro fajnšmekry ještě traverzovka, na níž se závodníci pohybovali mezi vybranými kontrolami pouze traverzováním terénem. Mapy - T1, T2; výsledky vrstevnicovky, mezičasy.
 
V sobotu jsme vyrazili na Odolov, kde se odehrával závěr juniorské klasiky. Tamní terén je modelován několika hřbety zařízlými ve strmém svahu Švédského vrchu. K tomu několik hustníků, oplocenek, které dále nabízejí možnosti pro multivariantní postupy. Mapy klasiky - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy.
 
Sobotní odpoledne jsme věnovali opakované návštěvě kamenného pole, procházce a důkladnému rozboru pátečního middlu znovu přímo v terénu, při kterém jsme si ukazovali možné způsoby pohybu na trati, záchytné body, podle kterých se dalo odrážet... Pohodu soustředění narušil Lucčin vyvrtnutý kotník, na hledání Máry pod kořenem si ještě musíme počkat...
 
Soustředění zakončil middle s poetickým přívlastkem "Zelené peklo", při kterém jsme navštívili asi nejnáročnější CHKO povolenou část lesa - svažitý terén z větší části zarostlý skvěle promapovaným hustníkem. Trénink měl být záměrně nepříjemný a měl otestovat vše, co jsme na tomto soustředění probrali, k tomu navíc houževnatost a odolnost vůči "nepřátelskému" zarostlému prostředí. Příjemným překvapením bylo tvrzení některých holek, že se jim trénink vlastně docela líbil, příště přitvrdíme :-). Mapy - T1, T2; výsledky, mezičasy.
 
Hlavní závodní sezóna pomalu klepe na dveře, některé naše naděje už brzy čekají první nominačky na JMS a později i na MED. Držím palce!
  • fotky najdete na mém rajčeti, určitě ne u Kukátka na instagramu ;-)