ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Původním záměrem byl výjezd do teplejší krajiny nebo aspoň mimo sníh. Sibiřský mráz ale udělal z "jarní mapařinky" zásadní silovou záležitost, vhodnou spíše pro přípravu na těžký severský podklad než rychlou uherskou nížinu.

Program byl však jasný - závody Juniper Open Spring a 6 mapových tréninků v terénech, které letos budou enormně zajímat naše juniory při JWOC. Mladší účastníci, kterých bohužel mnoho nebylo..., sbírali nové zkušenosti. Opravdu skromnou výpravu z naší oblasti doplnily Martina Opálková a juniorky Bára Chaloupská s Eliškou Sieglovou.

V pátek ještě před závody jsme měli absolvovat krátký seznamovák, abychom zítra nebyli při závodě tak vykulení... Na místo jsme dorazili dost pozdě, tak trénující část zběžně vyrazila na trať s mapou, ale bez roznesených lampionů; mezitím jsme s Radem vymetli nahromaděnou směs písku a ledu z auta, coby suvenýr z mého couvání...

O víkendu jsme se zúčastnili závodů Juniper Open, které proběhly v prostoru Kaskantyú (sousedícím s embargem JWOC middlu). Specialitou místního terénu je porost jalovců na bývalém vojenském cvičišti, který tvoří více či méně prostupný labyrint, kde je jemná navigace podle objektů příliš pomalá a držet přímý směr prakticky nemožné... takže nastupuje obíhání porostů, vědomé uhýbání od čáry a následná korekce, nabíhání na ojedinělé záchytné body (většinou vrstevnicové), apod. Určitě jeden z nejzajímavějších a nejnáročnějších terénů, ve kterém jsem kdy běžel, který dokonale vytrestal každou nepozornost v naší navigaci. Velkým chybám se nevyhnuli ani naši junioři, nicméně tento terén se musí co nejvíce zažít a všechny poznatky investovat k dalšímu zlepšení. Z naší výpravy se nejvíc dařilo Dášence Hubáčkové, která v součtu závodů obsadila 3. místo W16 a Báře Chaloupské, která v zajímavé konkurenci vyhrála kategorii juniorek. V dresu Rapidu Bratislava se dařilo také Danovi a Jurovi Šmelíkovi, kteří ve svých kategoriích obsadili 3. pozici. Mrkněte na tratě E1, E2; výsledky.

Od pondělka jsme pokračovali v přípravě. Dopoledne jsme si střihli middle v nepoměrně jednodušším terénu s prostupnější vegetací, kde bylo možné vyvinout mnohem vyšší rychlost. V takovém případě opadá koncentrace a rozvaha, které vedou k chybám... A těm se opět nevyhnul snad nikdo. Na trénink (a ještě některé další) se k nám připojila skupina maďarského dorostu a juniorů v čele s juniorskou reprezentantkou Zsófií Sárközy. Mapy - T1, T2; výsledky, mezičasy.

Odpoledne jsme se vydali na jih do prostoru sousedícím s embargem klasiky. Trénující čekaly tratě na patnáctce, kde jsme ve volném tempu řešili rychlou přímou navigaci, některé dílčí volby, dlouhé postupy a rychlé náběhy do dohledávek - simulace klasiky. Tento prostor bude pro našinec určitě hratelnější, rozhodovat bude především tempová vytrvalost a nasazení po celou dobu závodu. Určitě můžeme čekat náročnější dohledávky... Mapy - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy.

V úterý připadla další vrstva sněhu. Po arktické noci jsme ráno měli problém nastartovat auta... a v tomto jsme se vydali opět na okraj Pirtó, kde se nachází podobně zarostlá louka, jak bude při middlu. V malinkém prostoru a jeho okolí jsme natočili okruhy, které simulovaly některé možné závodní situace - navigaci a hledání stopy v porostově komplikovaném terénu, náběhy z rychlého lesa do hustníku a naopak, odbočení z porostových linií. Pro lepší pochopení a domapování terénu si tentokrát každý z juniorů roznesl jeden okruh. Všem se to podařilo a největší botu při roznosu jsem udělal já, když jsem odvážnou přímkou totálně uhnul ze směru a na 10 minut totálně ztratil kontakt s mapou :-). Mapy - O1, O2, O3, O4, O5; výsledky, mezičasy.

Odpoledne jsme se zaměřili na navigaci podle porostové mapy. Pestrobarevnou mapu tvoří hlavně vegetace, která je pro závodníka dost zásadní informací, které bereme v ohled při řešení volby a hledání záchytných bodů - ohledně prostupnosti a možné průhlednosti terénu, ostrých hranic nebo samostatných lesních ostrůvků, rozlišení samostatných bodů (třeba výrazné stromy či keře). Mapa bez cest, umělých bodů a vrstevnic byla nakonec velice přehledná a cvičení nedělalo nikovu zásadní problémy - T1, T2; výsledky, mezičasy.

Na poslední trénink jsme vyrazili skoro 60 km na jih. Čekala nás vrstevnicovka v údajně relevantním prostoru pro štafety - tedy rychlý, dost otevřený terén. I díky dvojkové ekvidistanci byla většina tvarů relativně mělká a nebylo problém držet směr i přes jednotlivé duny. Bohužel přes noc opět napadlo hodně sněhu a většinu louky tak pokrývala i více než 20 cm vrstva prašanu... Mapy - T1, T2; výsledky, mezičasy.

Po tréninku jsme rovnou vyrazili směr ČR, sice zmrzlí, ale se šesti tréninky a dvěma závody v nohách a hromadou nových impulsů... Příští zastávka před Velikonocemi v Bělči nad Orlicí.