ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
více než s měsíčním odstupem, sněhy snad odtály, nicméně k rekapitulaci našeho soustředění není nikdy pozdě.

V rámci poznávání nových terénů jsme zavítali do Jizerských hor. Tamní horské terény plné kamenů, bažinek prudkých i mírných svahů, rychlého lesa i zatím nezdolané divočiny patří k nejkrásnějším v republice a spolu se skvělým zázemím na chatě Slovanka tvořily výborné kulisy letošního Velikonočního soustředění.

Tréninkový program zahájil kombotech - opět zaměřený na práci s buzolou. Tyto navigační techniky jsou pro efektivní a rychlou navigaci naprosto klíčové, takže podobné tréninky budeme praktikovat neustále. GPS - kombo, fičák; výsledky, mezičasy fičáku + T3/T4.

Páteční dopoledne jsme simulovali závodní middle. Prudký seběh hned od startu, náročné dohledávky v melioračkách, změna tempa na delších či krátkých postupech, změna směru na každou kontrolu a kamenité dohledávky - to byly základní rizikové momenty, se kterými jsme se museli popasovat. GPS - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy.

Odpoledne jsme se přesunuli k Severáku na downhillové intervaly. Seběh je moment na trati, který mi obvykle fyzicky nedělá problém - můžu běžet relativně bezbolestně rychle; což často znamená, že se nechci příliž zdržet pečlivým mapováním, a rychle to napálím tam dolů, přece závodím... Seběh, zvlášť šikmo členitým svahem, je častým momentem chyby na trati, kde často vítězí zbrklá navigace nad pečlivou. GPS - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy.

Na sobotní tréninky se oddělily skupiny starších/mladších. Dopolední okruhy jsme se vydali nad Josefův důl, kde skupina mladších (Z) poznávala krásy horského divočejšího lesa. Starší (O) "naběhli" do prudkého svahu pokrytého balvanovým polem, kde pohyb kolem 10´/km byl místy téměř nemožný. Tady jsme poznali, co znamená pečlivě plánovat, číst a generalizovat informace na mapě. Technická obtížnost jednotlivých okruhů byla opravdu vysoká, takže je trénink potřeba vnímat spíš ve smyslu sbírání zkušeností. GPS, Mapy - Z, O; mezičasy Z, O.

Odpoledne čekal na skupinu mladších odbočovák. Trénink zaměřený na moment odbočení z linie (což je častým místem chyb i u zkušených závodníků) - uvědomnění si místa a směru odbočení a sledování směru/záchytných bodů v terénu směřujících ke kontrole. Mapy - T3, T4.

Se starší částí trénujících jsme vyjeli na Bedřichov na COB s cílem poznat mírně rovinatější terény, místy s nádechem severského bažinatého podkladu. Prostor jsme ráno objeli autem a ověřili jsme si jeho průběžnost... jak jsme se spletli :-). Hustý porost za silnicí obsahoval četné zbytky sněhu, navíc obsahující popadané stromy či větve. Takže z příjemně vyhlížejícího cvičáku se stal boj s přírodou. Po dopoledních okruzích další impuls a ukázka pravého náročného orienťáku v divočině. Skvělé je, že téměř všichni tento boj s přírodou nevzdali a zdárně doběhli! GPS - T1, T2; výsledky, mezičasy.

Posledním tréninkem byla klasika. Proti včerejší odpolední bojovce však už jen odvar, z pohledu fyzické, ale i technické náročnosti. Nicméně počítáme další ryze vytrvalostní fázi. Těch bohužel v dnešních tréninkových deníčcích vídám čím dál méně... GPS, mapy - T3, T4výsledky, mezičasy.