ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
 
Minulý víkend byl jedinečný. Moje poprvé. Moje premiéra orienťáku nejen v sezóně 2016, ale i v krásné divočině - Bulharsku.
Každý víkend se děje něco zajímavého. Jednou se jdeme socializovat k místní mešitě (což není míněno jako jakkýkoliv druh provokace, jen se tam venku dobře sedí), jindy přijede skvělá návštěva a někdy dokonce dostane zelenou sport .
V sobotu 23. dubna v 6 hodin ráno jsem vyrazil. Vlak Plovdiv-Sofie. frekventovaná linka, plná zvratů a zajímavostí, tak jako každá veřejná doprava v Bulgarii. Narozdíl od autobusů, mají vlaky jasný jízdní řád. Cíl: vesnice Yarema cca 30km jižně od hlavní metropole. Vlak střídá sofijské metro, velmi krásně opravené. Jízdné je univerzální - 1 leva (14Kč), ať jedete zastávku, či na konečnou. Dále autobus číslo 69 a poslední 3km pěšky. Nejsem na konečné šedesátdevítky sám. Někdo si na batohu nese lampión. "Haj, ár jů gojink tu orijentírink kompetyšn?" Sympaťák Rus, Mikhail, IT inženýr, mi dělal společnost celou cestu.
Nadmořská výška cca 1300m.n.m. Úpatí hory Vitoša. Střechy Sofie. Počasí: univerzání pro běh. Upřímě jsem čekal něco jako horší oblastňák...podceňoval jsem Bulhary jako každý jiný buržoust ze západní Evropy. Úroveň byla super. Něco jako B žebříček. Pořadatelé velmi vstřícní, protože jsem si luhanské manýry, přihlašovat se na závody zásadně pozdě, dovezl až sem, 1000km jižněji...Víťa by neměl radost.
Etapa 1 - middle. Netušil jsem do čeho jdu, ale měl jsem jasno. Musím porazit Mikhaila...nebo rovnou vyhrát M21E...mapařskou průpravu ze Slovinska máme svkělou. Jen si při ní moc rychlého tempa nedopřejeme. Ano, ztratil jsem se jako děcko...několikrát...dostal jsem 10 minut. Dobré, no. Hlavně, že sem sa proběhl. Zbytek dne proběhl pokojně v hledání skrytého zákoutí pro stan...Z předchozí zkušenosti ze Staré Planiny jsem své jídelní zásoby ukryl na strom 20m od stanu...Bača vám povykládá, jaké to je, dostat pusu od lišky. Noc. Zvuky přírody. Déšť. Útulno ve spacáku. Čtení při světlušce. Dobré no.
Etapa 2 - extended middle (kratší než v sobotu). Cíl byl stejný. Jen k němu přibyla poznámka - neztratit se jako děcko. Šlo to. Mikhaila jsem doběhl o 4 minuty asi 10 minut před cílem. Opět nálož od vítěze cca 10 minut. Nenaděláš. Terén byl velmi zajímavý. Těžká podložka, místy podmáčená, hodně popadaných větví a stomů. Kameny jsem občas nechápal, ale jinak si myslím, že mapa je velmi kvalitní. Je to 1: 7500. Celkový dojem: Paráda jak sviňa!
Příště: Bulgaria Cup 2016, Varna! Hodně zdaru v Brodě! Šak sa baby i chlapi proběhnů a dobrééé to bude!
Sportu zdar a Rumpálu zvláště!
Jiří