ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Mistrovství Evropy dorostu s centrem ve španělské Sorii letos absolvuje hned několik luhačovských běžců.

Premiéru na MEDu si v M16 odběhne Jonáš, v M18 nastoupí Michal s Valenťákem, v kategorii W18 oblékne slovenský dres Katarína Papugová. Součástí realizačního týmu je Anička.

Nominace českého týmu: W16 - Karolína Bořánková, Hana Dlouhá, Kateřina Chromá, Lenka Svobodová; W18 - Lenka Knapová, Petra Pavlovcová, Markéta Poloprutská, Tereza Svobodná; M16 - Jan Grundmann, Patrik Horák, Jonáš Hubáček, Marek Minář; M18 - Michal Hubáček, Boris Navrátil, Marek Schuster, Jiří Valenta. Realizační tým - Zuzana Klimplová, Alena Neradová, Anička Stackeová.

Český tým obhajuje vítězství v Poháru národů, ale konkurence bude velice silná - počet přihlášených je W16 - 76, W18 - 73, M16 - 86, M18 - 96; ve starších M i W kategoriích startují v maximálním počtu (4)  závodníci Švédska, Norska a Finska.

V pátek je na programu od 11:00 klasická trať (startovka), v sobotu závod štafet (11:00 start kluků a 11:10 start holek) a v neděli bude od 10:00 sprint. Live výsledky (mezičasy, TracTrac - aktuální poloha na mapě, audio přenos z cíle) sledujte zde.


Klasika proběhla v nádherném horském terénu (přes 1000 m nad mořem) a byla pro všechny velkou výzvou. Vybraní závodníci běželi s TracTrac GPS a my jsme měli možnost vidět jejich pohyb na mapě - jedním z nich byl i Michal, proto (snad mě pak nezbije ) nabízím náhledy jeho postupů (vše .bmp). Po skvělém úvodu se bohužel nevyhnul několika chybkám (hlavně 6., 7. a 8. kontola), jejichž součet znamenal nakonec vyřazení z boje o medaili. Následoval náročný přeběh v polootevřeném terénu a po té poslední složitější postup na 17. kontrolu. Závěr už nic podstatného neřešil. I přes několik zaváhání je 9. místo se ztrátou 3 min na vítěze výborným výsledkem. Jirkovi se ve stejné kategorii již tolik nedařilo, několik hrubých chyb znamenalo konečné 43. místo. Jonáš po 65 min boje obsadil 29. místo a nějaké rezervy by na trati taky rozhodně našel. Katarína ve W18 obsadila 28. místo. Každopádně výkony všech stačily na nominaci do zítřejších štafet, takže zítra budem na prvním úseku fandit Jonášovi a Michalovi, Jirka obstará 2. úsek a Kaťa zafinišuje Slovenám.

Z dalších českých závodníků se nejvíce dařilo Katce Chromé, která zvítězila a Markovi Minářovi, který si veze bronz. Do desítky se ještě vlezli 7. Marek Schuster, 8. Petra Pavlovcová a 10. Lenka Svobodová.

Oficiální výsledky a tratě z klasiky jsou tu.


Sobotní štafety se běžely v otevřeném skalnatém terénu, se kterým mělo mnoho závodníků velké problémy (doporučuji shlédnout TracTrac ). Česká výprava získala 2 medaile, tentokrát se činily holky. Ve W16 získaly naše holky (Svobodová, Bořánková, Chromá) stříbrnou medaili se ztrátou 8 min na Švýcarky, starší dorostenky (Poloprutská, Svobodná, Pavlovcová) po relativně vyrovnaných výkonech svou kategorii vyhrály. V klucích byly výsledky mnohem vyrovnanější. V M16 doběhl Jonáš s minutovou ztrátou v hlavním balíku, kluci (Hubáček, Grundmann, Minář) nakonec vybojovali 5. místo s odstupem 4 min na medaili. V M18 doběhl na prvním úseku Michal také v balíku s 2 min ztrátou na Izrael, Jirka se i přes vyvrtnutí kotníku třetím časem probil až na medailovou pozici se ztrátou přes minutu na čelo, Schuster nakonec doběhl na 6. místě se ztrátou 6 min na vítězné Nory. Výsledky a mapy štafet jsou zde.

Sprint provedl závodníky několika různými prostory - start byl na kopci v lesnatém parku, po té následoval seběh do městské zástavby Sorie s velmi zajímavými volbami postupů, závěr byl v zarostlých ostrovech řeky Río Duero. Nám v tomto závodě udělal největší radost Michal, který po celou dobu závodu bojoval o medaili. Nakonec vyrovnaný výkon s vynikajícím závěrem rozhodl o tom, že si z dorosteneckého ME veze BRONZ a vůbec první medaili z individuálního závodu!!! Zraněný Jirka doběhl na 87. místě. Jonášovi se příliš nedařilo a skončil na 41. místě. Katarína dosprintovala 51.

Z dalších Čechů se nejvíce dařilo Markovi Schusterovi, který s přehledem vyhrál M18; Markovi Minářovi a Janovi Grundmannovi, kteří obsadili 6., resp. 8. místo v M16; Markétě Poloprutské ve W18 na 8. místě a Katce Chromé na 10. místě ve W16.

Výsledky sprintu a mapy jsou zde. Fotogalerie všech závodů jsou zde.

 

PS: Zasedání fanklubu a první oficiální oslava Michalova bronzu a všech ostatních skvělých výkonů proběhne v pondělí podvečer U Suchánků nebo v Chelsea...