ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Ve dnech 6. - 9. 8. proběhlo soustředění určené pro naše starší žactvo a mladší dorost.
  • Ve čtvrtek odpoledne jsme po příjezdu absolvovali první kombotech. Na programu byly 2 okruhy - linie + had (starší měli mapu bez cest), jejichž smyslem bylo seznámení s terénem, čtení mapy a nastavování směru při odběhu od kontroly. Po těchto cvičeních následoval měřený fičák - mapa, výsledky, mezičasy.
  • Velké množství kontrol, neustálá změna směru, dohledávky, minimální využití komunikací... jsou typické prvky pro middle. A místní porostově členitý terén s místy rozsypanými kameny byl pro tento trénink příhodný. Pro úspěšné absolvování tréninku bylo potřeba pečlivé vnímání informací na mapě mapy a sledování vytipovaných záchytných bodů. To vše pod dohledem buzoly. Zvládnutí těchto orientačních technik, stejně jako taktické uvažování a plánování na postupech je základem umění orientace. Mapy - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy. Páteční odpoledne měl být podle předpovědi nejteplejším dnem v roce, proto jsme se rozhodli odpočinout od běhání a vyrazili na obhlídku hradu.
  • V sobotu už byly na programu dva tréninky. Cílem dopoledního kombotechu bylo procvičení práce s buzolou - odbočovák a držení směru. Při odbočováku konkrétně šlo o odbočení z linie - jde o velmi častý moment, u kterého však dochází k podcenění situace a následné chybě. Naším úkolem bylo čekovat místo odběhu, z kterého je potřeba co nejpřesněji namířit ke kontrole. Mapy - T1, T2, T3, výsledky, mezičasy.
  • Odpoledne jsme se vydali čelit místnímu reliéfu. Při vrstevnicovce bylo nutné využívat informace v mapě a využít je k navigaci - jakým způsobem se dostanu ke kontrole? S využitím relativních výškových údajů vím, zdali mám ke kontrole stoupat, klesat či traverzovat; podél údolí nebo hřbetu mohu najít v terénu přirozenou linii; kupy, jámy a další tvary jsou v terénu neměnné záchytné body; v dohledávce vím, zdali je kontrola umístěna ve svahu nebo na plošině, hřbetu či údolí... Takové čtení mapy je opět potřeba podpořit hlídáním směru. Mapy - T1, T2, T3; výsledky, mezičasy.
  • Posledním tréninkem byly okruhy, které jsme absolvovali v nejhezčím kousku lesa, kde bylo větší množství kamenů a skalek přikryté dobře průběžným hustníkem. Mapy - O1, O2, O3, O4, O5.
Absolvovali jsme celkem 5 tréninků, v rámci kterých jsme se učili nebo v lepším případě procvičovali základní techniky používané při navigaci. Během stínování na posledním tréninku jsem nabyl dojmu, že si naše o-mladina z tohoto soustředění přece jen něco odvezla. S hustníkem jste se popasovali se ctí. Teď by bylo vhodné tyto nasbírané zkušenosti podpořit dalším tréninkem ;-).