ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
V Norsku začíná MS v lesních disciplínách.
 
Centrem mistrovství je Sarpsborg, město v JV části Norska, blízko hranic se Švédskem.

 

 Běží se jen lesní disciplíny, bojovat se bude o medaile na klasické a krátké trati a ve štafetách. Program je tedy stejný jako v letech 1991 (Mariánské Lázně) - 1999 (Inverness). Sprintové disciplíny budou až na MS v roce 2020 v Dánsku.

Terén: Pro finálové závody je připraven dosud nezmapovaný velký lesní komplex v okolí Mørku. Jde o zvlněný terén formovaný ledovcem plný vrstevnicových detailů. Na východě spíše plošší, v západní části více kopcovitý s maximálním převýšením 60 metrů. Na vrcholcích se rozprostírá borovicový les s dobrou průběžností i viditelností, v nižších partiích viditelnost zhoršují smrkové porosty. Místy jsou prořezávky.

 

Tradičně souběžně s MS probíhají i závody pro veřejnost. V šesti etapách startuje proměnlivý počet závodníků - nejvíce jejich v poslední etapě, kde počet přihlášených překročí 2000. Mezi účastníky je i celá řada českých závodníků (Libe, Mára), tři etapy absolvují i nejlepší čeští dorostenci a junioři, kteří jsou na soustředění v nedalekém švédském Strömstadu.

Vendula Horčičková dnes postoupila z kvalifikace krátké trati   do finále (běží se v pátek).

Klasika se běžela ve středu,  Venda skončila na pěkném 12.místě- gratulujeme

..Ohlasy v cíli:
Vendula Horčičková - "Závod byl více běžecký než jsme čekali, bylo tady hodně pasáží po loukách, i ten les byl tvrdší, něco jako Vysočina, ne to, co jsme tady zatím běhali. Ale byly tam pasáže na vršcích, kde hodně tahalo za nohy borůvčí. Na začátku jsem zvolila velkou obíhačku, nevím, zda to bylo nejvýhodnější, jinak tam volby moc nebyly, čekala jsem to zajímavější. Můj výsledek v tomto severském longu je skvělý."

 

Sledujte web šampionátu zde