ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
O víkendu 19.-20.5.2018 se pojedou na Komonci bajky. Nebude to poprvé a snad ani naposled.

Na úvod trocha historie, zejména pro ty, co na kole s mapníkem ještě neseděli nebo začali s orienťákem teprve nedávno a nepamatují tak časy, kdy pěšáci, bajkeři a lobáci byli jedna tlupa. Cestu z pravěku popsal před lety Pavel Pekárek, jedna z legend prvních bajkových závodů a večírků. Čtěte zde.

Pro nás je tam zajímavý úryvek z roku 1995: Český pohár MTBO proběhl vzorně a ve znamení postupné gradace: Luhačovice, Olomouc, Praha a Nový Bor. Bohužel, luhačovičtí při stavbě tratí předvedli, kudy se tento sport v žádném případě ubírat nesmí.

Pekičovo škarohlídství plyne asi z faktu, že tehdy nezvítězil. Na drsné klasice, postavené - pokud mě paměť neklame - Petrem Vavrysem, která vedla od Slovácké búdy (taky něco pro pamětníky) přes Oboru právě až na Komonec, tehdy v bahně a slejváku vyhrál jakýsi Ruda Ropek. Tím mj. potvrdil názor, že MTBO je sport pro ty, co v pěším orienťáku nikdy nic nedokázali;-)

Další bajky jsme na Komonci pořádali v roce 2001. Ani tehdy kopčisko nezklamalo, tentokrát ve vedru, se závodníky žadonícími na občerstvovačkách o kus žvance na dojetí. Poté bajkování s mapou v Zálesí utichlo. Před pár lety se tu jen prohnal Brněnskej vopruz a taky Tisíc mil, což je ale trochu jiná liga.

Letos tedy Komonec díky zlínským bajkerům opět ožije. Centrum závodů bude na hotelu Vega, pojede se middle a long. Půjde tedy o možnost si bajky vyzkoušet doma za humny. Přihlásit se lze klasicky v přihláškovém systému. 

Kdo by toužil po rozcvičce, o týden dříve se jedou bajky u sůsedů

Pokud váháte nebo stále ještě nevíte, vo co že tu gou, instruktážní materiály jsou tady.