ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Zajímavostí je, že se jednotlivých disciplín dospělého ME může zúčastnit až 6 reprezentantů z každé země, takže mají tyto závody paradoxně větší komkurenci, než na mistrovství světa. Mezi reprezentanty najdeme i naše zástupce - do českého týmu byli nominováni Venda Horčičková a Vojta Sýkora. V polském týmu můžeme najít Piotra Parfianowicze a Zuzannu Kubickou.

6. 5. SPRINT

Program začal dopolední kvalifikací, kde svůj úkol splnili Venda i Vojta (Venda na 5. místě). Polské sekci se bohužel postoupit nepodařilo, Piotrovi postup utekl o pouhých 6 s... Odpoledne pokračoval náročný finálový závod - mrkněte na mapu - u kterého se vítězné časy pohybovaly kolem 15 min. Venda dokončila svou trať na 27. místě, Vojta finišoval na 45. místě. Z českých závodníků se nejlépe dařilo 19. Tereze Janošíkové a Vojtovi Královi, který dosprintoval na skvělém 7. místě.

9. 5. MIDDLE

Také krátké trati předcházela včerejší kvalifikace, z které postoupil téměř celý český tým - mimo jiné také Vojta s Vendou (Piotr a Zuzia dokončili kvalifikaci za postupovým umístěním). Finálový závod proběhl v členitém svahu s minimem cest, a který byl současně dost uzavřený (aspoň jak si ho pamatuju z roku 2004 :-)) - mapa. Takže i na nejvyšších místech se dělaly chyby (třeba Tove Alexandersson vedla před koncem už skoro o 2 min...). Oba naši zástupci si oproti sprintu polepšili. Venda, jako nejlepší z českých žen cílovala na pěkném 18. místě se ztrátou 5:18 na Mariku Teini. Vojta běžel relativně vyrovnaně a dokončil závod na 41. místě se ztrátou 9:34 na vítězného Kyburze (ale s několika cennými skalpy). Z našich mužů byl opět nejrychlejší Vojta Král na 10. místě.

10. 5. SPRINTOVÉ ŠTAFETY

Český tým zažil po cestě tragickou událost, když se stal svědkem smrtelné autonehody... S takovým zážitkem se nenastupuje nejlépe. Štafeta ve složení Kosová - Nykodým - Král - Knapová i přes nějaké chybky skvěle bojovala a nakonec doběhla na výborném 4. místě. Za polský tým nastoupili i Zuzia a Piotr, který byl bohužel od prvního úseku diskvalifikován. Mrkněte na mapu.

12. 5. ŠTAFETY

Vojta první úsek druhé štafety, Venda druhý úsek první štafety... Nejprve proběhl závod žen, které se ale už od začátku nevyvíjel podle našich představ, když áčková šfateta (Kosová) předávala po prvním úseku na 22. místě se ztrátou přes 4 min. Vendě se na druhém úseku dařilo stahovat pořadí až na průběžnou 13. pozici. Na třetím úseku se vytáhla Knapová ještě na 12. místo, avšak vynechala kontrolu = disk. Výsledek tak hájila béčková štafeta, která dokončila na 14. místě v redukovaném pořadí. Mužské štafetě se dařilo o poznání lépe, když tým ve složení Kubát - Nykodým - Král dofinišoval na skvělém 4. místě. Vojta si na svém prvním úseku dlouho vedl výborně v prvním balíku, na konci však začal i díky delší farstě malinko ztrácet a doběhl na 21. místě se ztrátou 2:23. Béčková štafeta ve složení Sýkora - Minář - Hájek nakonec obsadila 18. místo v neredukovaném pořadí.

13. 5. LONG

Těžký závod - sledujte mapy W, M! Vítězka Tove Alexandersson dokázala i s vyvrtlým kotníkem z middlu vyhrát v čase 81:08 s náskokem 5 minut nad zbytkem Evropy. V mužích to bylo mnohem vyrovnanější, pořadí na čele se díky chybkám přelévalo a nakonec zvítězil Olav Lundanes s časem téměř 95 min. Z Čechů se nejlépe dařilo Dýmovi, který dokončil závod na výborném 7. místě jen 2 s od velké bedny. Z Luhanů nastoupila do klasiky jen Venda, které se však nevedlo podle svých představ a nakonec doběhla na 39. místě.