ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
S naší účastí začalo juniorské mistrovství světa v Hradci Králové. Všechny důležité informace a online výsledky a mezičasy můžete sledovat na stránkách závodu.
 
Klasická trať
11. místo pro Michala, nejlepší z českých juniorů
Béďa: Klasická trať byla velmi náročná. Kopce (několik hřebenů a údolí) a volby postupů na trati, kterou postavil Radek Novotný, závodníci chodili jednotlivé postupy dost různě (je zajímavé se podívat na GPS). Pro některé závodníky tratě nad jejich síly... 
Junioři měli trať 9.9 km (620 m, 21 k). Pro titul si s přehledem doběhl Polák Piotr Parfianowicz, který vedl po celou trať a v cíli porazil druhého Švýcara Floriana Schneidera o 1:16 min. a třetího Andreye Kozyreva (RUS) skoro o dvě a půl minuty (4. Melsom, NOR, 5. Meier, SUI, 6. Johansson, SWE). Do desítky se těsně nevešel Michal Hubáček, na vítězného Poláka na 11. místě ztratil 5:06 min., Marek Minář byl 22., Tomáš Kubelka 46. a Marek Schuster 56., naše největší naděje Adam Chloupek běžel dvě třetiny velmi dobře, vypadalo to na první desítku, v závěru však dostal žaket a doklusal do cíle na 72. místě (Hadač vzdal).
Michal Hubáček: „Před závodem jsem pomýšlel na lepší umístění. V průběhu závodu mi ale došly fyzické síly, takže nakonec jsem s výsledkem spokojený.“
 
Krátká trať
kvalifikace - 11. místo v rozběhu B pro Michala a postup do středečního  finále na krátké trati
finále - 35. místo, Michal po perfektním začátku udělal pětiminutovou chybu na pětku
Béďa: Na velmi těžké trati rozhodovaly chyby a chybičky. Skvěle si vedli Švédi, kteří vybojovali všechny tři medaile. České medailové naděje se rozplynuly v závěrečném seběhu, kde podobně jako Horčičková a Chromá v juniorkách udělali chyby i naši junioři. Pro těsné vítězství si doběhl Emil Svensk (SWE), který hned v úvodu doběhl o dvě minuty stříbrného z klasiky Floriana Schneidera a jejich spolupráce mu vynesla zlato (vítěz v cíli: "Perfektní závod."). Jen sekundu za ním zaostal jeho krajan Anton Johansson, který před závěrečným seběhem vedl, ale chyba v závěru ho odsunula z vítězného stupínku. Bronzový Švéd Jens Wängdahl ztratil na vítěze 9 sekund. Za čtvrtým Finem Aleksi Anttolainenem a pátým Borgerem Melsomem si pro šesté místo doběhl Marek Minář. Ten běžel po celou trať velmi vyrovnaně, vypadalo to na medailovou naději, v závěru ale drobná chybička znamenala jen šestou příčku se ztrátou 41 sekund na vítěze. Jen sekundu za ním skončil sedmý Adam Chloupek ("Byla to pecka. Nejtěžší trať, kterou jsem běžel. Po opatrném začáku jsem šel výborně střední část. Škoda chyby v závěrečném seběhu."). Do desítky se jako poslední ještě vešel Marek Schuster (ztráta 1:04 min.), který po chybě na dvojku měl také před závěrečnou fází ještě medailové šance. Český "bludný kořen" v seběhu nás tak připravil o medaile jak v juniorech, tak juniorkách. Filip Hadač skončil na 23. místě, také on měl závod skvěle rozběhnut, ale ten závěrečný seběh a tříminutová chyba.
 
Sprint
2. místo - Michal Hubáček     .... GRATULACE  !!!!!!
Béďa:  Velkou radost nám přinesl závod juniorů, ze kterého vybojoval Michal Hubáček stříbro. Druhý závodník ve sprintu v cíli: "Byl to náročný sprint, nebyl to v žádném případě běžák, byl orientačně náročný. Začal jsem pomaleji, protože jsem věděl, že v Jiráskových sadech budou náročné kontroly, na druhé kontrole jsem udělal desetisekundovou chybu. Pak už jsem šel dobře. S výkonem i s výsledkem jsem velmi spokojený." Michal zaostal za vítězným Švýcarem Florianem Schneiderem o 4 sekundy, za ním zůstal o 8 sekund Tim Robertson (NZL), na dalších místech skončili 4. Heggedal (NOR), 5. Meier (SUI), 6. Pedersli (NOR). Velmi dobře zaběhl Marek Minář, který se ztrátou 51 sekund na vítěze obsadil 18. místo, další dva naši skončili ve 4. desítce - 34. Chloupek (-1:21), 35. Kubelka (-1:22). Další dva naši závodníci (Hadač a Schuster) byli bohužel disk pro vynechání kontroly, zvláště to mrzelo u Hadače, který vynechal veřejnou kontrolu, kolem které běžel, jeho čas v cíli by stačil na 4. místo.
 
Michalova mapa ze sprintu s postupy zde